onsdag 30 september 2015

Hjärnkaos

Herregud vad tankarna snurrar just nu. Det är lite för mycket i mitt liv just nu som känns ovisst, saker som jag inte har kontroll över. Detta gör mig otroligt stressad och på dåligt humör. Den här förskoleturnén har verkligen rört upp en himla massa känslor hos mig. När det blir såhär rörigt för mig mår jag riktigt dålig och blir väldigt ledsen. Känner mig otillräcklig, vilsen och ensam vilket är dumt. När vi kommer hem från förskolebesöket idag får jag ta mig en stor kopp te, kolla på en bra film och pussa och krama extra mycket på Alicia. Då är jag övertygad om att det kommer kännas bättre. När det är gjort ska jag skriva ner en lista på saker jag måste ta tag i så att jag känner att jag har lite bättre koll på allt. Nu blir det frukost medan Alicia sover gott i sin vagn.


måndag 28 september 2015

Välja förskola

Idag ska vi på det första av fyra besök på förskolorna i området. Som förskollärare och förälder tycker jag att det är riktigt viktigt att man besöker de alternativa förskolorna innan man väljer vilken man vill ha sina barn på. Tanken är att Alicia inte ska börja förskolan förrän i augusti nästa år men eftersom att man ska ställa sig i kö ett halvår innan det är dags att börja vill jag gärna vara ute i god tid. För mig känns det viktigt att vi inte hamnar på ett ställe där hon sedan blir tvungen att byta med en gång för att hon inte får plats där vi vill... Så att ställa sig i kö i tid är väldigt viktigt. Och om det skulle vara så att hon inte får plats där vi vill med en gång så har vi lite marginaler att jobba med. Jag kommer inte att börja jobba heltid än på länge... Så vad ska man då tänka på när man väljer förskola? Detta är några punkter som jag tycker är viktiga:

• Magkänsla (Hur känns det när man kliver innanför dörrarna?)
Detta tycker jag är den viktigaste punkten. Det måste kännas bra, om det inte gör det så är det ofta något som inte är bra. Så lita på din magkänsla!

• Barngrupp (Hur har de delat upp barnen? Hur många barn är det i varje grupp? Hur ser åldrarna ut?)
Personligen så gillar jag barngrupper som är åldersblandade bäst. Då är ofta barngruppen lugnare och man arbetar ofta i smågrupper. Men är barnen åldersindelade så tycker jag det är viktigt att det är färre barn på småbarnsavdelningarna och sedan ska det ju helst vara så små barngrupper på så många personal som möjligt. Detta är dock inget som personalen kan påverka utan det är vi föräldrar som gör på ett politiskt plan.

• Miljön (Vad finns det för ytor, hur ser gården ut? Är det barn- eller vuxenanpassat?) Här tycker jag att det viktigaste är att det är barnvänligt och att miljön lockar till lek. Kanske låter konstigt att jag nämner att det ska vara barnvänligt... Men så är det faktiskt inte alltid utan mycket piffar vuxna för vuxna och man har framme en massa saker som barnen inte alls får leka med, detta är inget som tilltalar mig då jag tycker att förskolan ska vara barnens kreativa plats.

• Maten (Hur är den? Ekologisk? Eget kök? Varierande frukost och mellanmål?) Många barn spenderar 9-10 timmar om dagen på förskolan och för att barnen ska orka med hög ljudnivå, lek, stoj och stimm en hel dag är maten superviktig. Detta är också en punkt som personalen sällan kan påverka så det är viktigt att vi som föräldrar ställer krav!

• Aktiviteter (Hur ser en vanlig dag ut? Finns det utrymme för barnens intressen?) Här tycker jag att det är viktigt att barnen får vara delaktiga i sin dag så att det inte bara görs samma saker dag ut och dag in. Aktiviteterna ska vara föränderliga och utgå från det som intresserar barnen för tillfället. Viktigt är också närvarande pedagoger... Vilket man får om man delar upp barnen i smågrupper under dagen och om personalen är med i barnens lek.

• Pedagogik och rutiner (Kan man se någonstans hur just mitt barn har ätit, sovit och fått ny blöja? Kan jag se hur de arbetar med läroplanen? Vad finns för dokumentation och uppföljning?) Dessa saker tycker jag är viktigt då jag som förälder faktiskt vill veta vad mitt barn gör på dagarna när inte jag är närvarande. Det måste inte vara mycket men jag som förälder vill gärna veta att mitt barn blir sett varje dag. Jag vill att personalen ska kunna berätta något om Alicias dag när jag kommer och hämtar, alternativt att jag kan läsa om det någonstans.

 

fredag 25 september 2015

En vanlig vecka hos oss

Jag och lilla A har haft en bra vecka, känns som en ganska standardvecka för oss faktiskt. Fullspäckad men med lugna stunder däremellan. Jag har blivit ganska bra på att sysselsätta oss under den här tiden som jag varit hemma. I början var det skönt att bara slappa hemma nästan jämt men nu tycker vi båda att det är roligt när det händer grejer.

I måndags var vi i Alingsås med fina Moa och Nova. En supermysig dag verkligen trots att vi kom hem tomhänta efter en hel shoppingdag. Men vad gör det när man fått ont i kinderna av att ha skrattat så mycket?

I tisdags promenerade vi till öppna förskolan för lite sång och bus med alla de andra barnen. Alicia tycker det är så himla roligt med andra barn så jag försöker gå till öppna i alla fall två dagar i veckan. Efter öppna blev vi bjudna på lunch hemma hos Moa och Nova som bor bara ett stenkast från oss. Perfekt att ha varandra så nära, det skiljer bara tre månader på Alicia och Nova. 

Onsdag blev en lugn hemmadag men när vi var på väg till gungorna träffade vi en annan granne som också har en jämnårig dotter som vi då bjöd in på fika (jag hade visst råkat baka en sockerkaka på förmiddagen för att jag var så sötsugen).

Igår (torsdag) var en regnig dag så vi höll oss inne men fick ändå finbesök av Linda en stund på eftermiddagen. Det är alltid lika härligt att sitta med en kopp te i handen och prata om allt mellan himmel och jord med denna fantastiska människa. 

Idag (fredag) blir det öppna förskolan igen och därefter ska vi på något vänster ta oss in till centrum för att hämta ut ett paket. Tror det är Alicias sänghimmel som har kommit. Ikväll ska jag iväg på tjejkväll med drinkar och tapas på Mañana med några före detta kollegor. 

Imorgon (lördag) blir det grill med mammagänget med familj i Härskogen. Något jag verkligen ser fram emot då flera har jobba igen och vi därför inte setts på hur länge som helst. 

På söndag blir det nya fransar och Yoga för min del medan Daniel och Alicia är iväg på innebandy. 


 

måndag 21 september 2015

Frågestund

På senare tid är ni många nya som kikat in här vilket jag såklart tycker är jätteroligt. Jag är väldigt nyfiken på vilka ni är som läser... Lämna gärna en kommentar där ni berättar lite om er och passa även på att ställa en fråga om något ni undrar som jag kan svara på i ett senare inlägg. Jag blir alltid väldigt glad när ni lämnar kommentarer och kommer svara så ärligt jag bara kan på era frågor. 




söndag 20 september 2015

Att våga

Isabella var det barn jag längtat efter så galet länge. Hon var den saknade pusselbiten i vår familj och när jag fick veta att hon låg i min mage var lyckan total. När hon dog var det inte bara vårt älskade, efterlängtade barn som försvann utan även alla drömmar om hur framtiden som förälder skulle bli. Jag fick svårt att tro att jag någonsin ens skulle våga få ett till barn. Våga älska någon annan så som jag älskade (älskar) henne. Men ganska snabbt inpå gick det upp för mig att den brinnande längtan efter ett levande inte gick att stoppa vilket ledde till att vi bestämde oss, bara två månader senare, för att försöka få ett syskon till Bella. Alicia kom till världen bara 10 månader efter att Bella dog (hon kom 4 veckor tidigt.. resten kan ni räkna ut själva) och hon gav oss drömmarna tillbaka. Idag är jag är så tacksam mot mig själv och Daniel för att vi vågade trotsa rädslorna. Modet och styrkan som vi bär på visste jag inte innan Isabella att jag hade i mig, mina döttrar är det bästa jag har i livet och jag är så glad över att vi vågade tro på lyckan igen. Kärleken är värd all smärta och sorg, så enkelt är det.



onsdag 16 september 2015

Alicias rum

I lördags vaknade jag helt klart på fel sida, jag var arg som ett bi och galet irriterad över att Alicias rum inte är lekvänligt. Vi gjorde om i hennes rum förra sommaren med nya tapeter och möbler men jag vågade aldrig riktigt boa till det i hennes rum, förmodligen på grund av rädsla att vi skulle förlora henne också. Nu är hon nästan 11 månader och jag anser att hon är i behov av ett rum som inspirerar till lek. Så i söndags beställde jag hem den vackra sänghimmeln jag skrev om för ett tag sedan, dessutom åkte vi och köpte lite smått och gott att inreda med... saknas fortfarande en del saker men nu känns rummet mycket trivsammare. Vid sängen blev det en liten byrå med leksaksförvaring och mysbelysning. Och så blev det en koja i förvaringshörnan vid snedtaket där det tidigare suttit en dörr, där ska vi också in med en bokhylla och böcker som passar en ettåring. Hon har ju inget stort rum så det gäller att ta vara på alla ytor.





söndag 13 september 2015

Ytterkläder

Nu är det snart dags att plocka fram goa åkpåsen från Elodie Details. Detta innebär även att det är dags för Alicia att ha jacka på sig eftersom att hon gärna sitter med armarna utanför så att hon kan peka, vinka och klappa händer medan vi promenerar. Dessa jackor är jag sugen på till min lilla loppa.. får se vad det blir.



Dessa två  ljuvliga jackor ovan kommer ifrån Lindex, medan de två fantastiskt vackra kapporna nedan är ifrån Zara



torsdag 10 september 2015

Nya skor

För en vecka sedan var vi iväg och köpte skor till Alicia för första gången. Kändes verkligen som att det var dags eftersom vi börjat hänga en del i sandlådan och det börjar bli lite kyligare ute så barfota är inte längre ett alternativ. Det blev dessa söta från Kavat, tycker det är viktigt med fotriktiga skor redan från start eftersom både jag och Daniel har lite problem med hålfötter, knän och fogar... och just denna modell är för barn som är på gång att lära sig gå. Perfekt för vår tjej som är på G. 




måndag 7 september 2015

Önskelista

Om inte allt för lång tid blir min lilla loppa hela ett år. Vet att jag skriver det ofta men jäklar vad snabbt tiden går. Det är inte klokt. Som alltid när födelsedagar börjar närma sig så kommer efterfrågan om önskelista och här är några saker som både Alicia och jag skulle uppskatta. Allt hittar ni på Miniroom. För mig är ettårsdagen en stor grej, jag tycker i allmänhet om att fira viktiga händelser men detta är Alicias första födelsedag (bortsett från när hon föddes) och det ska firas med pompa och ståt.









torsdag 3 september 2015

Julkänslor

Julkänslorna smyger sig alltid på såhär på hösten när skolorna precis startat, det var ju då jag som liten började räkna antal dagar som var kvar till jul. Såhär såg vår julafton ut förra året, Alicia hade nästan blivit två månader. Herregud så liten hon var. Ser verkligen fram emot årets jul då hon kanske har lite större glädje av den i år. Har redan köpt första julklappen faktiskt... för er som inte vet det så ÄLSKAR jag jul!
 


 

onsdag 2 september 2015

Vardagsrum

Äntligen börjar det bli lite hemtrevligt hemma hos oss. Trots att vi bott här i ett och ett halvt år så tar det tid att boa in sig ordentligt. Speciellt när man gör som jag och överväger minsta lilla köp till hemmet ordentligt. Nu känns det som att vardagsrummet blivit riktigt trivsamt... väntar bara på soffbordet som jag äntligen specialbeställt hos ett möbelsnickeri (det tog bara ett år). Tror det kommer bli riktigt bra, bilder kommer såklart när det är på plats. Det som kommit upp på väggarna här hemma är de fina födelsetavlorna på mina tjejer ifrån Personlig födelsetavla, tavlan på mitt och Daniels förlovningsdatum ifrån Fashionell och Göteborgsspelet som jag fick i present för ett par år sedan. Lampan köpte vi för en billig peng på Göksäter och den är jag riktigt nöjd med, lampskärmen hade vi på den gamla lampan och jag har faktiskt ingen aning om vart vi köpte den. Jag är verkligen sjukt nöjd med hur mysigt det är i vardagsrummet nu, känns verkligen som vi.